diumenge, 17 de febrer del 2013

Mandonguilles amb sípia i pèsols


Ingredients:
1 sípia mitjana tallada a daus (amb la melsa)
400gr. de pèsols
2 tomàquets madurs
2 cebes
1 got petit de vi blanc
aigua

Per a les mandonguilles:
250gr. carn de porc picada
250gr. carn de vedella picada
1 ou
4 grills d’all
Julivert
2 molles de pa rodó de pagès
llet
sal
pebre negre mòlt
farina
oli d'oliva 0’4⁰

Per a la picada:
un grapat d'ametlles torrades
un grapat d’avellanes torrades
uns brins de safrà
julivert


Elaboració:
Començarem preparant les mandonguilles.
Posarem en un bol l’ou i el deixatarem, en el mateix bol i posarem les carns picades, el julivert i l’all ben picadets i les molles de pa que prèviament haurem humitejat en un plat amb llet. Ho salpebrarem i ho barrejarem bé amb una forquilla o si voleu, millor amb les mans, fins aconseguir una massa ben homogènia.

Un cop la massa estigui a punt, posarem en un plat farina i amb les mans anirem donat forma a les mandonguilles que passarem per la farina i anirem reservant en un altre plat.

Ara ja anirem a fregir-les en una paella amb abundant oli d’oliva 0’4⁰ (no us oblideu de posar a dins de l’oli uns escuradents que així no se us cremarà). Les fregim banda i banda i les reservem.

Ja podem començar ara a fer el sofregit. Pelem i piquem les cebes. Posem a la cassola oli del mateix que hem fregit les mandonguilles, però vigilant que no hi hagi farina que haurà quedat solada al fons i comencem a sofregir la ceba.

Mentrestant, en un pot amb aigua i sal posem a bullir els pèsols.

Ratllem els tomàquets i els reservem en un plat.

Pelem i tallem els alls i els afegim al sofregit de la ceba i quan això ja tingui el color i textura adequat hi posem el tomàquet ratllat que tenim reservat en el plat, hi posem també la melsa de la sípia i acabem el sofregit.

Quan els pèsols siguin gairebé cuits els reservem en un colador.

Quan el sofregit estigui a punt i afegim els talls de sípia, donem unes voltes, aboquem el gotet de vi blanc, deixem que evapori un moment l’alcohol i afegim un gotet d’aigua, ho salem i tapem la cassola deixant el foc mig.

Ara, en un morter i posem les ametlles i avellanes els brins de safrà, el julivert i ho piquem bé tot plegat.

Anem vigilant i remenant la cassola amb la sípia que quedi ben cuita, i quan aquesta estigui ja ben tendra, incorporem els pèsols, les mandonguilles, un bon got d’aigua i la picada.

Deixeu uns 10 minuts més fent xup-xup i ja ho teniu a punt.

Com sempre jo recomano... les cassoles si pot ser, millor d’un dia per l’altra.

Bon profit!