divendres, 29 de gener del 2016

Empanada de pilota

Ingredients:

1 quilo de carn picada barrejada (poc i vedella)
3 grills d’all
Unes branquetes de julivert
2 llesques de pa de quilo
Un gotet de llet per a remullar el pa
2 ous
Sal
Pebre negre mòlt
Tomàquet fregit triturat
2 làmines de pasta de full
Formatge de cabra ratllat
1 ou


Preparació:

Primer de tot farem la pilota. 

Posem en un bol la molla d’un parell de llesques de pa de pagès que tindrem al menys del dia abans (amb el pa del dia no va tan bé i res de baguetes o altres tipus de pa) hi posem un gotet de llet i amb les mans ho desfem.

Ara afegim la carn picada barrejada de vedella i porc, afegim els ous, el julivert i els alls tot picadet ben petit, ho salpebrem al nostre gust, i ho anem barrejant bé, fins que agafi la consistència desitjada, rectifiquem de sal si cal, i reservem.

Estenem una làmina de pasta de full a la safata, donant-li la forma que tingui la safata i deixant que en sobri una miqueta per tot el voltant, que ens anirà bé per a tancar-la després.

Preescalfem el forn a 180ºC.

Posem una paella al foc amb un raig d’oli d’oliva i aboquem tota la carn que tenim adobada en el bol, saltejant-la fins que la carn perdi el color vermellós, aleshores apaguem el foc afegim unes cullerades de tomàquet fregit triturat, barregem bé i ho anem col·locant a sobre la safata que tenim amb la pasta de full.

Un cop tot a dins, ratllem en un plat el formatge de cabra o el que més ens agradi (personalment trobo que el de cabra hi dona un contrast especial que a mi m’agrada molt) i ho repartim bé per sobre la carn (podem ser ben generosos).

Ara ja només ens queda tancar-ho. Agafem l’altre làmina de pasta de full la posem a sobre, tallem el sobrant i amb la mica que hem deixat de la massa de sota anem tancant ajuntant i segellant les dues masses.

Pintem per sobre amb ou i ja ho podem enfornar.

Ho col·loquem a la meitat a 200ºC (només forn) i amb uns 20 minuts veurem que agafa color i ja la podrem treure. 

Esperem uns minuts que la pasta de full endureixi i ja ho tindrem a punt per servir.


Notes:
Si cal, cap el final de la cocció i si veiem que no ens queda rosset, podem posar també el ventilador i apujar una mica més la temperatura, això ja cadascú ho ajusta segons la potència del seu forn.

Menjar-ho calent és bo, però, un cop fred o l’endemà està encara més bo.